HAC EVRENSEL BİR KONGREDİR..

Image

HAC EVRENSEL BİR KONGREDİR..

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce “Değişen ve Gelişen Şartlar Bağlamında Hac” başlığıyla düzenlenen “Uluslararası Hac Sempozyumu” açılış programıyla başladı.

Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Hac ibadetinin Tevhit inancının sembol ibadetlerinden birisi olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Hz. İbrahim ile insanlığa duyurulan hac ibadeti, Kuran-ı Kerim’de, Allah’ın insanlar üzerindeki hakkı olarak tanımlanmıştır. Bunun bir gereği olarak da hac ve umrenin sırf Allah için yapılıp tamamlanması emredilmiştir.”

Hac, İslam’ın en kapsamlı ibadetidir diyen Başkan Erbaş: “Her bir uygulamasının ifade ettiği mana ile Müslüman hayatının temel ilkelerini bünyesinde toplayan bir ibadettir. Bireysel, sosyal ve evrensel düzeyde İslam düşünce ve ahlakının bir arada yaşanarak canlı tutulmasıdır. Dolayısıyla; yürekleri Allah ve Rasulünün sevgisi ile yanıp tutuşan mü’minler için en büyük özlem ve heyecan olan hac; mübarek bir yolculuk, kutlu bir ibadet ve tatlı bir vuslat olmasının yanında aynı zamanda büyük bir arınma iklimidir.” ifadelerini kaydetti.

- Hac ibadeti İslam’ın temel ilke ve değerlerini öğreten bir mekteptir

Başkan Erbaş, “Hac ibadeti bize İslam’ın temel ilke ve değerlerini hem teorik hem de pratik olarak öğreten bir mekteptir. Mikat, ihram, tavaf, safa, merve, sa’y, tıraş olmak, vakfe, şeytan taşlama gibi birçok sembol ile öne çıkan hac ibadetinde asıl önemli olan, her sembolün ifade ettiği o büyük manayı idrak etmektir. Zira hac, bu semboller üzerinden bize varoluşu, yaratılış gayesini, kulluk bilincini, insani değerleri, güzel ahlakı öğretmektedir.”

Haccın, kardeşlik, dayanışma, paylaşma gibi değerlerin ve güzel ahlakın tahkim edildiği bir ibadet olduğunun altını çizen Erbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz Müslümanlar, inanç, ahlak ve gelecek adına iki büyük evrensel ilkeye sahibiz. Birincisi duygu, düşünce ve davranışlarımızı bir ve tek olan Allah’a kullukta buluşturan tevhit inancıdır. 

İkincisi ise bizleri tevhit inancı ekseninde güçlü bir kardeşlik duygusuyla buluşturan vahdet ahlakıdır. 

Biliyoruz ki daha iyi bir hayat ve gelecek kurabilmemizin yegâne yolu bu iki ilkeyi hakkıyla hayata hâkim kılmaktan geçmektedir. Bu manada hac, adeta Müslümanların, her yıl iman ve tevhid ekseninde bir araya geldiği, kardeşlik duygularının doruğa ulaştığı ve vahdet şuurunun doyasıya yaşandığı bir evrensel bir kongredir.”

- Diyanet 1979 yılından beri hac organizasyonu gerçekleştiriyor

Diyanet İşleri Başkanlığınca 1979 yılından beri yürütülen hac ve umre organizasyonlarının gelişerek devam ettirildiği anımsatan Başkan Erbaş, “Başkanlığımız, milletimizin sağlık, huzur ve güven içerisinde hac ve umre ibadetlerini eda etmeleri için hizmet standartlarını gelişen imkânlar ve değişen şartlar bağlamında her geçen yıl daha da üst seviyeye çıkarmaktadır. Ancak, biliyoruz ki haccın asıl kazanımlarından hakkıyla istifade edebilmek için sadece maddi ve fiziki iyileştirmeler yeterli değildir. Vatandaşlarımızın bu kutlu yolculuk için iştiyakı, motivasyonu ve ilmî bakımdan donanımlı hale getirilmesi de ihmal edilemez öneme sahiptir. Dolayısıyla çalışmalarımızda bu yöndeki hizmetlerimizin geliştirilmesinin gerekliliği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.” dedi.

- Sempozyumun en temel hedefi, hac ibadeti ve hac organizasyonuna dair çağın şartları ve imkânları çerçevesinde yeni bir ufuk oluşturmaktır

“Değişen ve Gelişen Şartlar Bağlamında Hac” başlığı altında açılışı yapılan sempozyumda haccın hem fizikî hem de manevî boyutunun etraflıca müzakere edileceğini belirten Başkan Erbaş, “Bu sempozyumun en temel hedefi, hac ibadeti ve hac organizasyonuna dair çağın şartları ve imkânları çerçevesinde yeni bir ufuk oluşturmaktır. Bunun için öncelikle haccın fıkhî boyutuna dair birçok başlığın gelişen imkânlar ve değişen şartlar çerçevesinde yeniden ele alınması önemlidir. Söz konusu fıkhî zemin üzerine hac hizmetlerinin ve organizasyonlarının her yönüyle değerlendirilmesi; salgın meselesi başta olmak üzere güncel konuların ve diğer özel durumların etraflıca ele alınması, bundan sonraki hac organizasyonları için yeni bir perspektif oluşturacaktır.” şeklinde konuştu.

Yurt içinden ve yurt dışından katılımcıların olduğu sempozyum, iki farklı salonda 20 oturum halinde üç gün boyunca devam edecek.  

Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camii Konferans Salonu ve Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek oturumlar, Türkçe, Arapça, İngilizce olarak “hac.gov.tr/hacsempozyumu” adresinden online takip edilebilecek.
 

KAYNAK: DİYANET HABER